4 ting du ikke må lade din arbejdsgiver spare på

Svejser

Der er ikke mange virksomheder eller lignende, der aldrig får brug for at spare. Det gælder både de private virksomheder og kommunen, og måske endda især det sidste, som mange har oplevet, når de pludselig bliver ekstra afhængige af systemet og finder ud af, at det ikke virker helt så godt som forventet. Der er desuden et større overskud som for eksempel kan bruges til at give direktøren en bonus eller lønforhøjelse, hvis der bliver sparet penge hist og her, hvor det går ud over nogle, der enten ikke er klar over, at det er et problem, eller ikke har mulighed for at gøre noget ved det. Det kan dog i værste fald være livsfarligt, så du bør som minimum undersøge om de fire ting, vi kommer ind på her, er som de skal være.

Den første ting du skal sikre dig er i orden på din arbejdsplads er, at du får en højere løn for overarbejde. Alt for mange bliver snydt enten fordi arbejdsgiveren kan slippe det igennem uden nogen opdager det eller fordi ingen rigtig har mulighed for at klage, for eksempel de polakker, der ikke har tilladelse til at arbejde i Danmark og derfor bliver afpresset til at arbejde hårdere, end det er lovligt at kræve i Danmark.

Noget andet er at du skal have nok ferie. Det er sjældent et stort problem i Danmark, så det gælder mest dem derude, som har en udenlandsk arbejdsgiver. Du kan ende med at få for lidt ferie, hvis den virksomhed, du arbejder for, er oprettet i et land hvor man ikke har krav til så meget ferie, som du gerne vil have og du ikke kan forhandle dig til det – eller hvis din arbejdsgiver ikke overholder loven. Det er i hvert fald noget, man bør overveje, hvis man leder efter et job i udlandet eller i en udenlandsk virksomhed.

Alt efter hvad du arbejder med kan der også være behov for ting såsom arbejdstøj, handsker eller hjelme til sikkerhed eller lignende. I samme boldgade har vi høreværn, som langt flere har krav på fra loven side end dem, der rent faktisk får dem tilbudt af deres arbejdsgiver eller for den sags skyld gør brug af, når de får muligheden. Det kan føre til høreskader, men de førnævnte ting kan i nogle tilfælde være livsfarlige at undvære, så vær især opmærksom på dem.

Sidst men bestemt ikke mindst må du ikke lade din arbejdsgiver spare på din videre uddannelse og dannelse. Hvis du arbejder med noget, hvor dine nuværende kompetencer kan ende med at blive forældede eller uønskede før du når pensionsalderen, så skal du enten have høj nok løn til at gå tidligt på pension eller kræve kurser og lignende til at udvide dine kompetencer.