Din Kvikke Guide til Reparation af Stenslag

Forrude

Din bils forrude er meget stærk, men den kan blive beskadiget. Hvis forruden bliver skadet i større eller mindre grad, kan det forårsage huller eller revner. Hvis det er en mindre skade, kan du typisk nøjes med rep af stenslag. Et eksempel på, hvordan denne type skade kan opstå er, hvis du kører bag en større bil, og en lille sten flyver ud under vedkommendes dæk. Når sådan en sten rammer ruden kan det forårsage et lille hul i din forrude. Nogle mennesker tror, når de opdager dette hul, at de skal have hele forruden udskiftet. En udskiftning koster dog mange flere penge, end du skal betale hvis du bare fået den repareret. Omkring 75% af skaderne på forruden kan repareres.

Krav til Reparation af Stenslag

Hovedkravet er, at revnen eller hullet ikke er i førerens direkte synsfelt, da nogle former for reparationsarbejde kan efterlade et mærke. Hvis dette mærke går ud over synligheden for føreren, kan det medføre problemer. Hvis du udskyder at få gjort noget ved stenslaget, og hullet vokser sig større, kan det være svært at reparere, fordi det med tiden vil samle snavs og støv, hvilket gør reparationsresultaterne mindre end tilfredsstillende. Hvis du ikke kan reparere det straks, skal du dække hullet eller revnen med tape eller superlim, for at forhindre støv og snavs i at komme ind i det.

Fremgangsmåde til Reparation af Stenslag

Du kan ofte klare reparation selv ved at bruge et kit, som du kan købe hos din automekaniker. Dette kit indeholder klæbemiddelsforbindelsen og en sprøjte. Instruktionerne findes i sættet. Det er tilrådeligt at få rep af stenslag udført af en professionel, da det godt kan være en besværlig omgang, og det kan ske at du i sidste ende må udskifte forruden. Når den professionelle bilglastekniker udfører opgaven, vil de først rense forruden og støvsuge stenslaget, for at slippe af med snavs eller glasskår i sprækken eller hullet. Derefter sprøjter de en optisk kompatibel glasharpiks ind i revnen eller hullet, hvorefter det forsegles ved hjælp af ultraviolet lys. Det forhindre ruden i at revne mere fra det område, hvor hullet eller revnen var.

Omkostninger ved Reparation af Stenslag

Hvis du beslutter dig for at klare reparationen selv, vil det koste omkring 200 kr, mens det hos en automekaniker vil koste omkring 600 kr på forruden at få udført. Hvis du har mange stenslag på forruden, eller har haft den repararet mange gange før, bør du overveje at få udskiftet forruden. Det er simpelthen ikke risikoen værd, at køre rundt i en bil med nedsat udsyn eller en svækket rude. Normalt er denne type reparationsarbejde dækket af din bilforsikring, men du bør tjekke op på det først. Nogle forsikringer dækker reparationer uden problemer, da de ved, at det er betydeligt billigere end at udskifte ruden. Hvis du kører i leasing bil privat kan det også være, at dit leasing-firma har en speciel aftale eller forsikring der dækker stenslag.