Endelig et Oprør Imod de Komplicerede Biler

Der var engang, hvor avanceret teknologi var noget, der kun interesserede en lille gruppe mennesker. På godt og på ondt blev disse mennesker kaldt ”nørder”: de kunne slet ikke få nok af den slags, og var ufatteligt kloge på det område, som de nu engang havde bidt sig fast i. Det var dem der rendt rundt med en ”PDA” mens alle andre havde en Nokia 3310. Det var for mig at se en fin opdeling: dem der var passionerede omkring den sidste nye teknologi kunne kaste sig over den, og vi andre kunne bare bruge det, der nu engang var finpudset og virkede som det skulle. Når den seneste teknologi var moden, så ville den helt naturligt finde vej til os ”almindelige” forbrugere. Det var noget der virkede.

Men et eller andet gik galt. Måske omkring det tidspunkt, hvor den første iPhone blev lanceret. Her skete der en form for skred: der var ikke længere en tydelig opdeling imellem ”nørderne” og de andre. Pludseligt rendt alle rundt med en avanceret computer i lommen hele tiden, og avanceret moderne teknologi var blevet mainstream. Det er helt sikkert en udvikling der har bragt en masse gode ting med sig: men vi er også i stigende grad begyndt at blive opmærksomme på skyggesiden.

Når det kommer til biler, så synes jeg vi er ved at være gået for langt. Biler plejede at være forholdsvist simple: man fylde benzin på dem, og så kunne man ellers køre rundt i dem ved at dreje på rattet og flytte på gear-stangen. Det var et ganske simpelt koncept, og det var primært mekanik der fik alting til at hænge sammen.

Jeg sætter selvfølgeligt pris på, at vi har fået noget teknologi ind i bilerne. Jeg elsker eksempelvis at kunne bruge en GPS til at finde vej, frem for at være nødt til at trække ind til siden i tide og utide, for at prøve at finde hoved og hale på et kort af papir. Jeg er da også vældigt glad for al den teknologi som er designet til at øge sikkerheden på vejene: her hører I ikke noget brok fra mig.

Men producenterne er bare ikke stoppet der. Det er som om der er et kapløb i gang om, hvem der kan fylde flest computere og andre gadgets ind i deres biler. Jeg kan blive helt rundtosset af alle de skærme og blinkende lys, og jeg synes absolut ikke det er noget der hjælper med at holde koncentrationen når man kører. Meget af teknologien er ikke engang finpudset, og det betyder at det skaber flere frustrationer end det afhjælper.

Derfor blev jeg simpelthen så glad, da jeg så den nye Renault clio. Renault har aldrig været alt for slemme til at kaste unødvendig teknologi i deres biler, men med den nye Clio virker det faktisk til, at de har gang i et decideret oprør imod de komplicerede biler. Den nye Renault Clio kommer nemlig med en god omgang teknologi: men det hele er simpelt og finpudset. Man behøver ikke at være et geni for at bruge en eneste funktion, og det hele spiller bare.