Håndboldglade Piger Søger mod Efterskolerne

Det har altid været populært at gå på efterskole i Danmark, men nogle år har det været mere end andre. Interessen for at gå på efterskole har ligget nogenlunde stabilt de seneste år, men i år var der pludseligt en øget efterspørgsel på efterskolepladser. Det var dog ikke en interesse der, som normalt, var fordelt ligeligt ud på landets efterskoler – nej, denne gang var det specifikt en øget interesse for at komme på håndbold efterskole. Vi har kigget nærmere på fænomenet, og forsøgt at finde ud af, hvorfor håndboldefterskolerne pludseligt er blevet så populære som de er.

Danmark er måske mest kendt som en fodbold-nation, og mange kan nok huske vores storhedstid. Den er dog umiddelbart ovre – det er i hvert fald ved at være en del år siden efterhånden, at vi var på toppen af den internationale liga. Men når det kommer til håndbold ser det noget anderledes ud. Her har vi i årevis forbedret os, og er stille og roligt klatret op af den internationale rangstige. Vi har stadig flere fodbolds-fans i Danmark end vi har håndbold-fans, men i takt med at vi er begyndt at vinde de international kampe, har det selvfølgeligt tiltrukket mere og mere opmærksomhed. Det har også ført til en øget interesse i at spille håndbold, og det ser specielt ud til at være noget der har fanget de unge danske pigers interesse. Flere boldklubber melder ud, at de har været nødt til at starte ekstra hold, for at have plads til alle dem der nu ønsker at spille håndbold. Det er glædeligt at de unge mennesker har fundet en sund fysisk aktivitet at bruge deres tid på.

Nu er denne generation af håndbold entusiaster så nået til det punkt, hvor de skal beslutte sig for, om de skal tage 8. og 9. klasse i folkeskolen, eller om de skal søge ud på en efterskole. Der kan være mange forskellige grunde til at ville starte på en efterskole, og fordelingen af unge der har valgt det ene frem for det andet har som sagt ligget rimeligt stabilt i mange år. Men håndbold-generationen har pludselig en helt særligt motivation: her er det jo oplagt at starte på en håndbold efterskole. Ved at kombinere sin interesse for håndbold med et skoleophold, hvor man vil være omgivet af andre unge med samme interesse, kan man nemlig tage sporten op til et helt nyt niveau. Det er en genial måde at presse sig selv på, og være i et miljø hvor man kan vokse og hele tiden motiveres til at arbejde hårdt.

Så det giver ganske god mening, at der er travlt på landets håndbold efterskoler: det er en sport der virkeligt vokser i danskernes sind, og de unge vil med på bølgen. Forhåbentligt får vi nogle fantastisk dygtige danske talenter ud, så Danmark virkeligt kan dominere på det internationale plan.