Man Går Aldrig Galt i Byen med en Klassisk Sko

Kender du den situation, hvor man står og roder sit skab igennem, efter den helt rigtige sko til et arrangement? Jeg har været der, og det har de fleste jeg kender også. Det er en lidt paradoksal oplevelse, fordi det virker som om at valget er sværere, jo flere sko man har at vælge imellem. Jeg er selvfølgeligt klar over, at flere valgmuligheder betyder at man er nødt til at lave flere sammenligninger: men burde det ikke i sidste ende gøre det lettere at finde et passende par sko? Jo flere muligheder man har, jo større er chancen jo for, at ét af parrene egner sig rigtigt godt.

Men vi skal jo huske på, at vi er mennesker, og ikke robotter. For en robot ville det altid være smart, at have en helt masse forskellige sko at vælge imellem. Den agerer nemlig ikke ud fra følelser eller intuition: en robot behandler alting som tal, og laver simple udregninger lynhurtigt. Man kan forestille sig at hvert eneste par sko har nogle tal for ting som ”komfort”, ”stil” og lignende. Når robotten så skal vælge hvilket par sko det skal have på, så sammenligner det skoene på tværs af disse faktorer, og vælger dem, der giver den højeste sum.

Men sådan fungerer vi mennesker jo ikke. Vi kan ikke bruge simpel matematik til at løse komplicerede sociale udfordringer: her er vi nødt til at mærke efter, og tage højde for vores erfaringer og personlige smag. Det betyder at det er en rimelig lang og mentalt tung proces, at skulle vælge imellem to forskellige par sko. Hvis man så har 14-15 par sko at vælge imellem så kan det let tage hele dagen at finde frem til det ”bedste” par sko – og selv der, vil man føle sig en smule usikker.

Det er jo ikke noget vi har tid til – så hvad kan vi gøre? Der skal en genvej til, men vi vil jo helst ikke risikere at tage det helt forkerte par sko på. Alle har oplevet hvor pinligt det kan være at hoppe i de forkerte par sko til et arrangement. Det er derfor vi lægger så meget pres på os selv for at vælge rigtigt.

Her er svaret dog simpelt: du går aldrig galt i byen med en klassisk sko. Når det kommer til dit fodtøj så skal du ikke være bange for at klæde dig ”for flot” på, så længe du holder dig til det klassiske look. Du kan eksempelvis sagtens have Gabor støvler på til et bryllup, og de fungerer samtidig helt fint, koblet med et par simple jeans og en farverig top, når du skal på café med veninderne. Hvis du er i tvivl, så gå efter den klassiske sko eller støvle – den er det sikre valg!