Sådan rengør og vedligeholder du dine hårde hvidevarer

Opvaskemaskine

Vi kender det alle sammen. Hverdagen er travl, der er mange gøremål, og de gode intentioner om at gøre rent bliver skubbet nederst i bunken af prioriteter. Du ved sikkert også godt, at det er langt bedre at holde snavset væk løbende – at holde det nede – i stedet for at gemme det hele til hovedrengøring eller til julerengøringen. Men det er bare ikke altid, der er tid til det i en hektisk hverdag.

Der kan også ske det uheldige, at du faktisk gør rent, men at du bruger uhensigtsmæssige produkter til at rengøre med, og det giver dig blot mere arbejde. Læs med i denne guide, og lær mere om, hvordan du gør rent og vedligeholder maskinerne i din husholdning.

Køleskabet – sådan gør du det rent

Køleskabet er en legeplads for bakterier, som kan komme fra madvarerne. Så hvordan slipper du af med dem? Sluk køleskabet og tøm det for varer. Det er en god idé at holde kød- og mejeriprodukter kølige, mens du gør rent i køleskabet – for eksempel i en kølertaske. Herefter vasker du køleskabet både indeni og udenpå, og der er delte meninger om, hvad der er det bedste rengøringsmiddel at bruge. Nogle anvender klorholdige produkter til at rengøre køleskabet og fryseren, mens andre mener, at almindeligt eddikevand er lige så virksomt og endda bedre for miljøet.

Rengøring udenpå og indeni

Husk at tage indersiderne, hylderne og det lille afløbshul bagerst i køleskabet med en vatpind. Når du har rengjort køleskabet, er det en god ide at skylle efter med koldt vand.

Når du rengør køleskabet udenpå, er det vigtigt at være opmærksom på, hvilken overflade køleskabet har – er det rustfrit stål, skal du passe på, for det kan være meget følsomt, og der er en risiko for, at du kan komme til at lave ridser under rengøringen. Hvis du blot vil tørre henover køleskabslågen hurtigt, kan du bruge danskvand på en mikrofiberklud. Kulsyren virker aktivt mod pletter – og dine overflader ser hurtigt pæne ud. Alternativt er en blanding af sulfo og varmt vand godt til dybderengøring.

Det er forskelligt, hvor ofte vi gør rent i køleskabet, men en god tommelfingerregel er hver anden måned.

Vaskemaskinen – sådan holder du den ren og ved lige

Ifølge Dansk Energi er der energi – og penge – at spare – hvis du vedligeholder din vaskemaskine. Faktisk helt op til 20 %. Det hænger sammen med, at arbejdet for maskinen bliver tungere, for eksempel hvis der er meget tykke kalkbelægninger. Det kan slide på motoren, hvis dine varmelegemer er tilkalkede, og det betyder samtidig, at din maskine bruger unødvendig el. Derfor er det vigtigt at rengøre og vedligeholde ens vaskemaskine.

Én måde at undgå kalk på varmelegemerne er at sikre sig, at du altid bruger den rigtige mængde vaskepulver, når du vasker. For i vaskepulveret er der stoffer, der modvirker kalken i vandet – og hvis du ikke bruger nok, så kan du ikke undgå, at kalken sætter sig på varmelegemet. Tilkalkning af varmelegemer er en af de mest almindelige grunde til, at vaskemaskiner bruger mere strøm eller går i stykker. Det er altså ikke kun dyrt i el, men også i hvidevare-reservedele. At købe reservedele til hvidevarer er dog langt bedre end at skulle ud og købe en helt ny vaskemaskine, fordi den er blevet slidt op. Derfor husk at afkalke varmelegemet, enten med en afkalkningstablet eller ved at sætte en kogevask over.

Af andre elementer, der skal holdes rene, kan vi tage for eksempel sæbeskuffen, trevlesien, tilløbsslangen, og så er det i øvrigt også en god idé at lade lågen stå åben for at undgå lugt.